Gå til sideinnhold
Hjem / Vi er lokalbanken din / Spiller på lag med idretten
Lokalbankfondet Spiller på lag

Spiller på lag med idretten

Uten pengestøtte fra lokalbanken, ville barneidretten i Søgne og Songdalen ikke vært den samme.

Det er latter og smil når Sverre Alfredsen og Håkon Wiig Fjeld skal vise frem sine tekniske ferdigheter med ball.
Duoen på Søgne FKs gutter 13-lag har akkurat lagt bak seg en lang sesong. Men selv om kampene for lengst er ferdigspilt og det nærmer seg jul, møtes kameratgjengen fortsatt på kunstgresset på Toyota-banen for å trene.

– Vi har det veldig gøy på trening. Men det er enda morsommere å spille kamper, sier Tom Fredrik.

– Og samholdet er veldig godt. Her er alle gode venner, legger Sverre til.

Alle trener sammen

Søgne FK stilte i år med tre lag i gutter 13-serien. Førstelaget gjorde rent bord og vant sin 2. divisjonsavdeling. Men minst like viktig som det sportslige er det sosiale. På trening samles hele gruppen. Seks trenere er involvert. En av dem er Steinar Seim.

– Dette er en kjempefin og ivrig gjeng. Til sammen har vi 38 spillere, og som regel møter rundt 30 av dem på hver trening. At alle trener sammen, er veldig viktig for oss og for spillerne, forteller Steinar.

Lokalbanken Spiller på lag

– Uten støttespillere som lokalbanken, går ikke dette rundt. For det koster å drive en fotballklubb med 750 medlemmer.

Gunnar Engebu, sponsorsjef Søgne FK

Fra Syria til Søgne

Søgne FK fokuserer også på at fotballbanen skal være en god arena for integrering av fremmedkulturelle barn. Gutter 13-laget har fem spillere med utenlandsk opprinnelse.

– En av dem kom rett fra Syria til Søgne. Selv om han ikke kunne et ord norsk i begynnelsen, gled han raskt inn i gruppen og kunne snart kommunisere med de andre. Fotballen er fantastisk sånn, sier Steinar, som trekker frem deltakelsen på sommerens Vildbjerg Cup i Danmark som sesongens kanskje største høydepunkt.

Stor bidragsytere

Søgne og Greipstad Sparebank er en viktig samarbeidspartner for en rekke lokale lag og foreninger. Gjennom Lokalbankfondet blir det i år delt ut 2,9 millioner kroner, som utgjør 10 prosent av bankens overskudd i 2018.

– I en forretningsbank vil eierne normalt få utbetalt en del av overskuddet som utbytte. Men vår sparebank har ingen eiere. Derfor gir vi pengene til lokal frivillighet i stedet, forteller Vidar Skaaland, sjefen i Søgne og Greipstad Sparebank.
Lokalbanken sponser lag og foreninger i Søgne og Songdalen med til sammen 600.000 kroner i året. Blant dem som har sponsoravtale er Søgne FK. Pengene fra banken er øremerket barneidretten i klubben.

– Uten støttespillere som lokalbanken, går ikke dette rundt. For det koster å drive en fotballklubb med 750 medlemmer, sier Gunnar Engebu, klubbens sponsorsjef.

De aller fleste trenerne jobber frivillig. Bare daglig leder, a-lagstreneren og sportslig leder får betalt. Klubben driver også fotballfritidsordning for barn etter skoletid og akademier for barn og ungdom.

– Vi ønsker å være en breddeklubb som legger til rette for at flest mulig trives og spiller fotball. Denne sesongen har vi hatt rundt 40 lag i sving, forteller Gunnar.

«Eat Move Sleep»

Klubbens flaggskip er a-laget, som i år endte på 2. plass i 4. divisjon. Neste sesong er målet opprykk til 3. divisjon for trener Thor Jostein Dyrnes og spillerne hans.

Søgne FK arrangerer også en av landsdelens største fotballturneringer. 243 lag med spillere i aldersgruppen seks til 12 år deltok på Eat Move Sleep Cup på Tangvall i oktober, der mottoet er at et sunt kosthold, økt aktivitet og nok søvn hører naturlig sammen, og gir god helse og overskudd til et mer aktivt liv.

– Over 4000 mennesker var innom Søgne den helgen cupen ble arrangert. I tillegg til å trekke folk til bygda vår, ser vi turneringen som en fin rekrutteringsvei. Alle seksåringene får cupen gratis, uavhengig av klubb, forteller Gunnar.

Flytter snart?

Fra andre etasje i klubbhuset skuer han ut over Toyota-banen. Bak ham ligger stadion. I likhet med flere andre i klubben, er han spent hva som skjer når hovedanlegget nå skal vike plass for en ny videregående skole og flyttes 200 meter lenger vest.

– Vi går inn i noen spennende måneder i møte. La oss håper at det ikke går altfor lang tid før nytt stadion og klubbhus er på plass, sier Gunnar.

Gi oss tilbakemelding