Gå til sideinnhold
Hjem / Juridisk / PSD2 og Open Banking

PSD2 og Open Banking

Her finner du informasjon om, og kanskje kan bli litt klokere på, hva PSD2 og Open Banking er.

Hva er Open Banking?

Open banking refererer til muligheten for at en tredjepartsleverandør i form av en nettside, nettbank, app med mer kan få tilgang til bankdata gjennom åpne APIer. På bakgrunn av dataene kan et selskap, som ikke nødvendigvis er bank, utvikle og levere nye applikasjoner og tjenester.

Som et resultat av Open banking vil kunder, uavhengig av hvilken bank de er knyttet til, få større valgmuligheter når det kommer til valg applikasjoner og løsninger innen bank og finans.

PSD2-APIene er det første som tilgjengeliggjøres hos oss. Disse muliggjør for eksempel at kontoinformasjon fra andre banker kan synliggjøres i den nettbanken du er i.

Hva er PSD2?

PSD2, eller betalingstjenestedirektivet er EUs direktiv som regulerer betalingstjenester i EUs indre marked. Siden Norge er medlem av EØS omfatter dette også Norge.

Hva betyr PSD2 og Open Banking for kundene?

Det blir mulig å samle all kontoinformasjon om betalingskontoer kun på ett sted, på tvers av banker. Dette vil gjøre det enklere for deg som forbruker å holde oversikt over egen økonomi. På sikt vil det også bli enklere og billigere å gjennomføre betalinger uten å bruke bankkort.

I tillegg vil sikkerheten og forbrukerrettighetene bli ivaretatt på en god måte, også på tvers av landegrensene.

Hva er et API?

API er en forkortelse for «Application Program Interface», og er et programvaregrensesnitt som gjør det mulig for ulike applikasjoner å kommunisere med hverandre. Svært forenklet kan et API beskrives som en strukturert måte å overføre data fra et sted til et annet. Et åpent API betyr at et selskap gjør deler av deres data tilgjengelig for andre.

Hvordan kan utviklere benytte seg av APIene?

For å lære mer om APIene kan utviklere besøke bankens Open Banking-portal her.

Hvis en tredjepart ønsker å ta i bruk APIene må banken sende inn en henvendelse til EVRY om dette. Banken kontakter EVRY for å gi tilgang til APIene i testperioden.

Kontakt [email protected] for mer informasjon om dette!

Gi oss tilbakemelding