Gå til sideinnhold
Hjem / Vi er lokalbanken din / Nytt hus med «kortreist» lån
Lokalbanken Nytt hus

Nytt hus med «kortreist» lån

Planen var å pusse opp kjøkkenet der de bodde. Men visningen på et nytt boligprosjekt på Åros endret planene til Marit og Jostein Schaldemose dramatisk.

– Torsdagen var vi her på befaring. Fredagen holdt vi av huset og gikk innom banken. Mandagen var papirene signert og finansieringen i orden, forteller Jostein (51).

– Vi måtte betale inn 10 prosent av kjøpesummen. Da var det sabla greit å ha en «kortreist» bank i nærheten. Vi stakk innom helt uanmeldt, og fikk hjelp umiddelbart. De var utrolig greie å ha med å gjøre, forteller Marit (47).

Lokalbanken Nytt hus

– Du kan vel nesten si at jeg ble født inn i kundeforholdet. Min bestefar satt nemlig i bankens styre i mange år.

Marit Schaldemose

Bestefar i bankstyret

Hun har vært kunde i Søgne og Greipstad Sparebank nær sagt hele livet.

– Du kan vel nesten si at jeg ble født inn i kundeforholdet. Min bestefar satt nemlig i bankens styre i mange år, forklarer Marit.

Hun er utdannet lærer i kunstfag, men har de siste 15 årene jobbet med ungdom – de siste fem årene på institusjon. Ektemannen Jostein er kirketjener og kirkegårdsarbeider i Søgne.

I tillegg til to biologiske døtre, hadde de i årevis fosterbarn boende hjemme hos seg. Da døtrene flyttet ut og de avviklet fosterhjemmet, ble eneboligen på Blåsmoen plutselig for stor.

– Det var jo bare oss to igjen. Vi brukte kun én etasje. Huset var modent for oppussing. Og så hang den gamle jobben i hjemmet litt i veggene, forteller Jostein.

Avlyste IKEA-tur

De hadde bestilt time i kjøkkenavdelingen på IKEA. Marit hadde fått nok av den gamle eikeinnredningen.

– Men så kjørte vi opp nokså på impuls og kikket på tomta i Skjeggåsen, der det var prosjektert fire nye eneboliger. Vi ble begge veldig begeistret, forteller hun.

Etter visningen gikk hun hjem og laget en liste over fordeler og ulemper ved å bytte bolig.

– Det var en stor avgjørelse å ta. Vi hadde tross alt bodd 25 år i huset på Blåsmoen, og skapt en utrolig idyllisk og sjarmerende oase med en fantastisk hage. Det var totalt ulikt det vi nå har bygget. Den lune hagesjarmen vil vi aldri kunne gjenskape, sier Marit.

Hun røper at mange venner og bekjente ga tydelig uttrykk for at de ikke kunne forstå hvordan de kunne forlate huset de hadde bygd selv.

– Men vi tok et valg, og Jostein og jeg er enige om at fordelene med å flytte var langt flere enn ulempene. Jeg er i gang med en bachelor i barnevernspedagogikk som strekker seg over fire år. Kombinert med full jobb kjennes det riktig å forenkle det materialistiske, sier Marit.

Lokalbanken Nytt hus

Facebook og garasjesalg

Ekteparet Schaldemose signerte kontrakten med utbygger A og J Bygg AS i februar. Eneboligen skulle ikke stå ferdig før i midten av september. I mellomtiden måtte mye ordnes.

– Det første vi gjorde var å selge huset. Men vi var heldige. Vi la det ut for salg torsdag før påske med prisantydning 3.790.000 kroner. Dagen etter klokken 12.35 var det solgt for 4.150.000 kroner, minnes Jostein.

Han tror megleren fikk god drahjelp fra Marits Facebook-konto.

– Halvannen måned før første visning, publiserte jeg flere sommerbilder av huset, fra innsiden og utsiden. Responsen var overveldende. Mange ønsket å komme innom før visningen, forteller Marit.

Også møbler og annet inventar måtte selges, ettersom den nye boligen var mye mindre enn den gamle. Sammen med datteren arrangerte Marit garasjesalg. Der ble hun kvitt det meste – pluss litt til.

– Vi solgte faktisk en del som i utgangspunktet ikke var til salgs også, ler Marit.

Bodde i seilbåten

Men selv om hussalget gikk over all forventning, var det én ting som skapte utfordringer.

– De som kjøpte huset vårt kom helt fra Trondheim, og måtte flytte inn før eneboligen i Skjeggåsen stod ferdig. Dermed endte vi opp uten noe sted å bo i seks uker, smiler Jostein.

De fikk en rekke tilbud om husrom fra venner og familie, men valgte å bo i seilbåten og litt på slektshytta på Borøya.

Det litt ufrivillige oppholdet i båten gjorde det desto deiligere å komme inn i nytt hus.

– Bortsett fra å velge farger på veggene, har vi ikke gjort mye selv. Og det til tross for at Jostein er veldig nevenyttig, sier Marit, som skryter av samarbeidet med Andreas Solberg i A og J Bygg AS.

– Andreas er dyktig og veldig løsningsorientert. Det er merkbart at han virkelig brenner for det han driver med, fastslår hun.

Eneboligen i Skjeggåsen har et boareal på totalt 102 kvadratmeter, men to terrasser gjør at den virker vesentlig større. I tillegg til stue og kjøkken, rommet huset tre soverom, to bad og vaskerom.

– Og så liker jeg at hagen er så liten. Jeg har nok plen å klippe der jeg jobber, skratter Jostein.

Gi oss tilbakemelding