På søppelrydding med dykkerklubben
Søgne Dykkerklubb har snart plukket opp 5000 spøkelsesredskaper fra havbunnen. Arbeidet ble i vår hedret med kommunal miljøpris.
–Det er utrolig hva folk får seg til å hive over ripa, sier Karl Klungland, leder i Søgne Dykkerklubb.
Han rister på hodet, griper tak i dykkermaska og gjør seg klar for å hoppe i sjøen.
–Hvis jeg skal gjette, så tror jeg at vi finner rundt 20 fiskeredskaper. Jeg blir overrasket hvis det er mye søppel så langt ute. Men kanskje dukker det opp et fly eller et båtvrak, ler Klungland.
VI ER PÅ ryddetokt med Snorkel III litt sør for Grønningen Fyr. Akter i dykkerbåten er det hektisk aktivitet. Før de fem dykkerne bykser seg ut idet våte element, hjelper de hverandre med å sjekke at alt utstyret sitter på som det skal.
Dykket er nøye planlagt. To av dykkerne skal være under i 100 minutter. Utstyrt med undervannsscootere vil de rekke over et stort område.
–Hvor dypt går dere?
–Til bunns, svarer Klungland kontant, men legger fort til:
–Dette er ikke vanlig sportsdykking. Vi har mye teknisk avansert dykkerutstyr. Blant annet bruker vi en spesiell blandingsgass som gjør at vi kan gå dypere. Men 60 meter er maks i dag.
BAK RORET I dykker båten sitter Geir Smebøle, som representerer Songvaar Fyrs Venner–en forening som har et tett samarbeid med dykkerklubben.
Smedbøle har avløst Anton Amundsen, som har tatt plass i følge båten til Thomas Aanundsen. Sammen skal duoen plukke opp alt søppelet som dykkerne sender opp med heveballonger.
–Vi finner mange bildekk og bilbatterier. Det hender også at vi kommer over gressklippere, tørketromler, tv-skjermer og sykler. Men fokuset vårt er først og fremst på fiskeredskaper, forteller Klungland.
GARN, TEINER og ruser som mistes og blir stående igjen på havbunnen, bidrar til forsøpling og kan fortsette å fiske i lang tid. Dette resulterer i en skjult dødelighet av fisk og skalldyr og kalles for spøkelsesfiske.
–Verstingene er leppefisketeinene. De har ikke fluktåpning og er ofte smekkfulle av hummer og krabbe. Mange av dem har ligget og fisket i årevis, sier Klungland.
Siden 2015 har Søgne Dykkerklubb hentet opp nærmere 5000 fiskeredskaper, pluss mye annet skrot. «Fangsten» i fjor var på 19,5 tonn.
KLUBBEN HAR I underkant 100 medlemmer. Rundt 20 av dem er jevnlig i vannet eller hjelper til på dykkene.
–Vi er en veldig aktiv klubb. I fjor hadde vi 98 turer. Vi er mye rundt forbi, og har i år ryddet fra Farsund i vest til Langesund i øst. Fokuset er på miljø. Men vi ser dette arbeidet som en mulighet til å få komme oss litt rundt, sier Klungland, som ofte samarbeider med andre dykkerklubber på stedene de besøker og gir dem en innføring i ryddearbeidet.
INNSATSEN BLE belønnet med Kristiansand kommunes miljøpris i mai.
–Vi fikk inn 11 forslag i forkant, men en enstemmig jury falt ned på det fantastiske arbeidet dykkerklubben i Søgne har lagt ned ute i den store skjærgården vår, sa juryleder Ole Magne Omland under prisutdelingen på Christianholm Festning.
Prispengene på 50.000 kroner kommer godt med. For dykking er ingen billig aktivitet å drive med.
–Det var gøy å få prisen. Men vi er også veldig glade for støtten vi får fra Søgne og Greipstad Sparebank. I år mottok vi 100.000 kroner i prosjektstøtte fra lokalbankfondet til nytt prosessoranlegg. I fjor fikk vi penger til innvendig ombygging av dykkerbåten, sier Klungland.
BIDRAGET FRA lokalbanken gjør at medlemmene i klubben kan drive med det de liker best–i stedet for å være så mye på land og jobbe dugnad.
–Vi ønsker jo å dykke mest mulig. Dessuten er mange av oss veldig opptatt av miljøet. Vi er stolte av å kunne gi noe tilbake til lokalsamfunnet gjennom å rydde skjærgården, forteller Klungland.
Han er sistemann som tas opp i båten etter dykket utenfor Grønningen Fyr.
–Det er jo en ny verden der nede, en verden ikke så mange får sett. Og det er mye fint å se på. Mange fine opplevelser, sier Klungland.
Under dagens dykk så han også en del som ikke var så fint.
–Vi fant jo en del søppel, ja. Resultatet ble 31 teiner, et bildekk og en dregg.