Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Maratonkvinnen fra Søgne
Ingen kvinner over 75 år har løpt maraton raskere enn Vera Nystad fra Søgne.

Maratonkvinnen fra Søgne

Med logoen til Søgne og Greipstad Sparebank på brystet, satte Vera Nystad (75) ny verdensrekord på maraton i sin klasse.

– Jeg liker å være ute og løpe. Det er så inni hampen gøy, sier Vera.

Vi møter henne i Høllen, få dager etter rekordløpet i Ålesund Nyttårsmaraton. Den lave januarsolen indikerer at det fortsatt er en stund til lunsj. Men Vera har allerede vært ute på løpetur.

– JEG LØPER rundt to mil hver morgen. Som regel på asfalt. Men jeg prøver å variere løypa litt, sier Vera.

Hun vokste opp i Malangen i Indre Troms, men flyttet til Søgne sammen med mannen i 1972.

– Jeg har vært kunde i Søgne og Greipstad Sparebank lenger enn jeg har løpt, smiler Vera.

FOR DEN SPREKE pensjonisten lever til de grader opp til uttrykket «late bloomer». Som 40-åring begynte hun tilfeldigvis å jogge sammen med noen andre lokale damer. Så fant en av dem hun at hun ville løpe Oslo Maraton. Vera kastet seg med. Da var det gjort. Hun var bitt av basillen.

35 år senere har Søgne-kvinnen fullført hele 172 helmaraton i 23 land. Hun har løpt den 42.195 meter lange distansen i New York, Lisboa, London og Berlin, på Kanariøyene, Svalbard, Kilimanjaro og Den kinesiske mur – og ned Mount Everest. For å nevne noen steder.

Everest Maraton trekkes av Vera Nystad frem som den spesiell e maratonopplevelsen. Her passerer hun et tempel i Nepal på veien opp til Base Camp.
Everest Maraton trekkes av Vera Nystad frem som den spesiell e maratonopplevelsen. Her passerer hun et tempel i Nepal på veien opp til Base Camp.

– EVEREST MARATON i 2012 var nok det mest spesielle. Vi brukte 12 dager opp til Base Camp på rundt 5000 meters høyde, og så løp vi ned igjen de 4,2 milene på drøye åtte timer. Før start spiste vi kake for å markere 74-årsdagen til en av de andre damene som var med, forteller Vera.

– Kakespising på Mount Everest høres ikke ut som den beste oppladningen til et maratonløp?

– Nei, det kakestykket kom fort opp igjen, skal jeg love deg. Men vi måtte jo feire henne, ler Vera, som løper for Søgne Idrettslag.

Søgne og Greipstad Sparebank er en av idrettslagets viktigste sponsorer.

NÅR HUN I begynnelsen av året sjekker terminlisten, setter Vera ofte ring rundt løp som kan kombineres med en fjelltur.

– Idrettslaget betaler kontingenten, men reisene må jeg dekke selv. Da gjelder det å få mest mulig ut av turen, sier Vera, som alltid har gått mye i fjellet.

– Jeg er jo nordfra, og liker å gå lange turer på ski. Men jeg drev ikke aktivt med idrett som ung, forteller tobarnsmoren, som jobbet som hjemmehjelp da hun gikk av med pensjon som 67-åring.

MANGE STUSSER nok over at det i det hele tatt er mulig å begynne med konkurranseløping så godt voksen alder og ende opp med å sette verdensrekord.

– Jeg var nok veldig sterk i beina, da jeg startet å løpe. Og jeg har aldri vært ordentlig skadet, sier Vera, som sjelden tøyer ut etter å ha løpt. Hun driver heller ikke med styrketrening.

– Jeg bare løper, sier 75-åringen.

– Hva er ditt råd til andre på din alder som ønsker å komme seg i form?

– Når du er blitt over 70 år, trenger du ikke å løpe. Det viktigste er å bevege seg. Kom deg ut og gå!

Maratonkvinnen fra Søgne Løper på stranden i Høllen
Vera Nystad løper to timer hver morgen. Hun løper helst på asfalt, men tar gjerne en avstikker ned til sandstranden i Høllen.

MEN FOR «DURACELLDAMA», som Vera kalles i maratonmiljøet, er det kun løping som gjelder. Hun har løpt maraton på under 3 timer og 20 minutter. Men det var så langt tilbake som i 1994.

De siste sesongene har årsbeste stort sett ligget i underkant av 3 timer og 40 minutter. Derfor var det faktisk ventet at Vera kunne sette verdensrekord da hun sto på startstreken på Ålesund Nyttårsmaraton lille nyttårsaften.

Bare 11 dager tidligere hadde hun fylt 75 år, og rykket opp til klassen 75-80 år. Den tidligere verdensrekorden i denne klassen ble satt i 2012 av en japansk dame og lød på 3.53.42. Vera løp i mål på 3.52.19, nesten halvannet minutt raskere.

– JEG TRODDE IKKE selv jeg ville ta rekorden i Ålesund. Det var jo både kaldt og glatt. Men det gikk heldigvis akkurat, sier Vera, som håper å kunne forbedre rekorden ytterligere når det blir litt varmere i været.

– Vi får bare krysse fingrene og håpe at koronapandemien snart er over, slik at det blir arrangert flere maratonløp. I Søgne løper jeg alltid alene. Men det er jo gøy og inspirerende å kunne løpe sammen med andre folk, sier Søgnes nye maratonstjerne – 75 år gamle Vera Nystad.

Gi oss tilbakemelding