– Hadde aldri klart dette uten banken
Stein for stein har brødrene Gerhard og Svein Erik Aamodt og bygd opp et rørleggerkonsern som i dag teller nær 70 ansatte og omsetter for rundt 120 millioner kroner i året.
– Lokalbanken har vært vårt viktigste verktøy i denne prosessen. Vi hadde aldri klart dette uten banken, sier Gerhard.
Vi møter ham i de romslige butikklokalene på Linnegrøvan. På vei inn til kontoret hans passerer vi kraner, badekar, dusjkabinetter og baderomsinnredninger i de fleste farger, størrelser og merker.
– SELV OM VI er heldigitale, ønsker de fleste kundene fortsatt å kunne komme innom og se på produktene før de bestemmer seg for hva de vil ha, forteller den lokale gründeren.
54-åringen startet butikken i 1993 i det gamle bygget til Søgne Elektriske, etter å ha jobbet i rørleggergeskjeften til faren i noen år. I 2001 var han på plass i dagens lokaler.
– Jeg skjønte tidlig at jeg måtte flytte butikken for å kunne vokse videre. Men det var jo tøffe tider, og jeg hadde akkurat bygd hus på privaten. Heldigvis fikk jeg lån i banken til å kjøpe dette bygget, sier Gerhard, og legger til:
– DET VAR JO spenstig av banken å låne meg så mye penger. Jeg skjønner nesten ikke at de turte. Men Søgne og Greipstad Sparebank har alltid vært der for meg og støttet meg. Derfor har det aldri vært noe tema for meg å bytte bank, selv om jeg har fått flere gode tilbud fra andre banker de seneste årene.
For Gerhard handler mye om å bygge gjensidig tillit. Det er sånn han driver forretningen sin også.
– Det handler om å være ærlig og redelig. Overfor kunder og ansatte, sier Gerhard.
TIDVIS HAR han hatt vært lange arbeidsdager. Spesielt i starten.
– Ved siden av å drive egen virksomhet, hadde jeg i flere år styreverv i Søgne Industriselskap, den lokale næringsforeningen og i VB-kjeden. Heldigvis har jeg ei på hjemmebane som er tålmodig, smiler Gerhard.
I tillegg til butikk, består VVS Aamodt av en serviceavdeling som leverer rørleggertjenester til privatmarkedet og en prosjektavdeling som jobber på større leilighetsprosjekter – mange av dem inne byen.
I KONSERNET er også Rør i Sør, som har utsalg og egen serviceavdeling i Sørlandsparken.
– Vi kjøpte Rør i Sør av Arnfinn Tønnessen for åtte år siden, og har foreløpig valgt å drive det videre som eget selskap – i Arnfinns ånd, sier Gerhard, som har med seg både broren Svein Erik (48) og sønnen Steffen (32) på eiersiden.
AT AAMODT VVS er blitt en betydelig arbeidsgiver i Søgne, er ikke tilfeldig. For Gerhard Aamodt elsker å se ting vokse.
– Det hadde sikkert vært mye bedre å drive i litt mindre skala. Men jeg har alltid blitt trigget av å utvikle – se at noe skjer. Det er det som er gøy. Det er det som gir meg motivasjon. På mange måter er bedriften blitt en slags hobby, sier han.
Selv om behovet for å låne penger er mindre før, har han jevnlig kontakt med sin kontakt i banken.
– Jeg pleier å stikke innom cirka hver tredje måned. Det trenger ikke å være noe spesielt, men jeg like å ha en tett dialog. Og så hender det at jeg sender rådgiveren min noe lesestoff, sånn at han kan ha noe å gjøre i helgene, sier Gerhard og ler godt.
SIDEN HAN STARTET i farens bedrift som 16-åring, har bransjen endret seg kraftig. For en som selger utstyr til badet har utviklingen vært som et eventyr.
– På 70- og 80-tallet var standarden et lite bad med badekar, vask med skrukraner og toalett. Så kom enkle baderomsskap med to dører og dusjkabinett med plastglass. Mot slutten av 90-tallet ble Porsgrunn Showrama lansert – et solid dusjkabinett med ordentlig glass og integrert kran, minnes Gerhard, som litt motvillig tok Gerhard inn et eksemplar i butikkutstillingen.
– Med en pris på 9990 kroner, trodde jeg det var altfor dyrt til at noen ville kjøpe det. Heldigvis tok jeg feil. På 2000-tallet solgte vi i snitt ett dusjkabinett hver dag, sier Gerhard.
Den trenden har bare fortsatt.
– Dagens bad er på et helt annet nivå enn for 30 år siden. Folk legger mye penger i bad, og vet ofte akkurat hva de ønsker. Da er opp til oss å kunne levere, sier Gerhard Aamodt.