Gullbutikken på Hølleveien
–Alle burde spise med sølvbestikk hele tiden. Ikke bare er det antibakterielt, du slipper også å pusse det når det er i daglig bruk, sier Reidun Haaland Knudsen, innehaver av Gaven Gull og Sølv.
Langs Hølleveien ligger den. I underetasjen på et bolighus. Et par kilometer fra nærmeste handlegate og kjøpesenter. Og det vil den fortsette å gjøre.
For det frister ikke for Reidun å flytte gullsmedbutikken, som mange i Søgne har et nært og kjært forhold til.
–Jeg har flere ganger takket nei til å flytte opp i lokaler på Tangvall. Omsetningen ville kanskje økt, men det ville nok kostnadene også. Jeg tror vinningen går opp i spinningen, sier hun.
DA FORELDRENE startet opp for 43 år siden, var det mange som stusset over butikkens beliggenhet.
–Men gjennom årenes løp er kundene blitt vant til å finne oss her. Det er enkelt å stikke innom og lett å parkere, sier Reidun.
Parkeringsområdet ble oppgradert i 2010 og teller nå ti biloppstillingsplasser. Lokalene ble utvidet i 2018 og to år senere skiftet butikken navn fra Gaveboden til Gaven Gull og Sølv.
–MANGE KALLER oss fortsatt for Gaveboden, og det er helt greit. Poenget med navnebyttet var å bli litt mer moderne, og synliggjøre hva vi faktisk selger, sier Reidun.
Tidligere var butikkhyllene i større grad fylt med ulike typer gaveartikler. Nå er utvalget mer spisset mot gull og sølv. Og som frittstående butikk utenkjedebindinger, kan Reidun ta inn akkurat de varene hun ønsker til enhver tid.
I gave -og interiøravdelingen finnes det noe til enhver anledning, mens gullsmedavdelingen inneholder alt av gull -og sølvsmykker, bunadssølv og sølvbestikk. Klokker er også blitt en del av vareutvalget de siste årene.
–Noe av det hyggeligste jeg vet, er når de unge kommer inn og skal ha frierringer, sier Reidun.
BUTIKKEN HAR en stor dåpsavdeling med barnebestikk i både sølv og stål, smykker i gull og sølv, bunadssølv og porselensserviser.
–Men der har vi også, albumer, ullpledd og sparebøsser.
–Så sparebøssene benyttes fortsatt?
–Ja, vi har faktisk hatt en økning i salget av sparebøsser de seneste årene. Det er jo lettere for barna å forholde seg til noe fysisk enn penger på en bankkonto, smiler Reidun.
Selv går hun fortsatt innom banken med kontanter. For det er ikke alle kunder som betaler med kort.
–Det kjennes trygt og godt å ha en lokalbank som er fysisk til stede. Søgne og Greipstad Sparebank vet hvem jeg er, og hva jeg driver med. Hvis jeg skulle trenge hjelp til noe, så er jeg sikker på at banken vil stille opp, sier Reidun, som er levende opptatt av å opprettholde et mangfold av tjenestetilbud i bygda.
–Heldigvis har vi mange patrioter i Søgne og Songdalen som ser verdien i å støtte de lokalevirksomhetene, sier Reidun.
MEN GAVEN GULL OG SØLV har ikke bare kunder fra nærområdet. Butikken trekker folk fra Mandal til Møvik, og er populær blant turistene.
–Tidligere hadde vi også kunder fra Amerika. De sendte oss bestillinger per brev, forteller Reidun.
Hun har vokst opp i butikken, og begynte å stå bak disken allerede da hun gikk på ungdomsskolen.
–MIN FAR VAR reisende i gull og sølv, men hadde lyst til å starte for seg selv. I 1980 ble hybelen i huset vi bodde i innredet til butikk. Han fortsatte å reise i noen år til, mens min mor sto i butikken, minnes Reidun.
I 1991 begynte hun å jobbe fast i butikken, og da faren døde i 2000 overtok hun ansvaret for den daglige driften.
–Jeg er jo ikke utdannet gullsmed. Men jeg har over 30 års erfaring fra bransjen og liker å drive butikk. Det er gøy når folk går herfra og sier at de har fått god service. Og så tror jeg at det er veldig bra for bygda å ha en slik butikk, sier Reidun.
ALL GRAVERING gjør hun selv. Det lærte hun av sin far. Reidun lager ikke smykker, men hjelper gjerne kundene med å designe og få laget smykker.
–Vi har et tett samarbeid med vårt verksted som ordner det, sier hun.
Gaven Gull og Sølv har tre faste medarbeidere, pluss én tilkallingsvikar. Selv om salget er jevnere fordelt ut over året nå enn tidligere, er julen fortsatt den mest hektiske perioden.
–Vi ser frem til julen, vi er jo litt avhengig av den. Samtidig er våren og høsten også travel med konfirmasjoner. Sommeren er jo bryllupstid, og dåp er det hele året. Så det går egentlig i ett her året rundt, sier Reidun.