Åpner hus og hjerter for innvandrerkvinner
Nourieh Behrouzi (56) og Nafiseh Josefi (44) har fått en sosial møteplass, der de knytter nye vennskap og lærer norsk.
Nourieh Behrouzi (56) og Nafiseh Josefi (44) har fått en sosial møteplass, der de knytter nye vennskap og lærer norsk.
– Åpent Hus betyr alt for meg. De som jobber her er ikke mennesker, de er engler, sier Nourieh, og tørker en tåre.
Hun kom til Norge fra Afghanistan i 2001 sammen med mann og en datter på noen få måneder.
– Jeg fikk raskt jobb som barnehageassistent, men måtte etter hvert slutte på grunn av helseproblemer. Dermed ble jeg sittende hjemme på dagtid uten et sosialt nettverk. Så oppdaget jeg Åpent Hus. Det forandret livet mitt, sier Nourieh.
HVER MANDAG, onsdag og torsdag fra klokken 11.00 til 14.00 møtes innvandrerkvinner fra hele distriktet i de tidligere lokalene til Tomtebo Barnehage i Lundeveien.
Her lager de lager mat sammen, lærer norsk og får hjelp til ulike utfordringer som de måtte støte på som fremmede i et nytt land.
– Men viktigst av alt er kanskje det sosiale. For mange som går her representerer Åpent Hus den eneste muligheten de har til å komme seg ut og treffe folk, sier Anne Torhild Grimestad.
SAMMEN MED Alie Roland etablerte hun tilbudet i 2016 som et frivillig initiativ gjennom Søgne Misjonskirke. Nå driver de to senteret sammen på fulltid, med Roland som daglig leder. Med seg har de flere medhjelpere. Mange av dem er innvandrerkvinner som har vært med siden starten.
– Her er damer i alle aldre fra Syria, Etiopia, Somalia, Polen, Tyskland, Ukraina – ja, egentlig fra hele verden. Vi er som regel mellom 20 og 30 stykker på en vanlig dag, forteller Anne Torhild entusiastisk.
Inne fra den andre stua høres høy musikk og latter.
– JA, HER ER det full fart. Vi begynner dagen med kaffe og litt morgentrim. Så deler vi damene inn i grupper etter språknivå og kjører undervisning før det er lunsj, forklarer hun.
Alie er bortreist. Så Anne Torhild må klare seg alene med lederansvaret denne dagen. Men hun får god hjelp. Blant annet av Nafiseh og Nourieh.
– Min jobb er å gjøre i stand til de andre kommer. Jeg lager kaffe og te, dekker bordene og serverer, sier Nafiseh, og legger til:
– Åpent Hus betyr veldig mye for meg. Folk her er veldig snille, og jeg er så glad for at jeg har denne jobben. Den betyr alt, sier den kurdiske tobarnsmoren fra Iran.
Hun kom til Norge i 2009, men slet med å komme inn i et sosialt miljø.
– Jeg satt bare hjemme. Men etter at jeg begynte her på Åpen Hus, er alt blitt mye bedre. Jeg har fått en ny familie, et nytt liv, sier 44-åringen.
NOURIEH STÅR og lager salat på det nye kjøkkenet – som er finansiert av Søgne og Greipstad Sparebank.
– Banken har vært en enorm støtte. Ikke bare har vi fått 100.000 kroner gjennom Lokalbankfondet til nytt kjøkken. Banken har også bidratt med penger til undervisningsmateriell. Det betyr ekstremt mye at vi har en lokal sparebank som ser oss og som heier på oss, sier Anne Torhild.
MEN BANKEN er ikke alene om å støtte Åpen Hus. Kommunen bidrar med driftsmidler og stiller lokaler til disposisjon, og fra lokale bakerier vanker det gratis brød.
– Måltidene betyr mye. Fra der de kommer fra er mange av damene vant til å sitte rundt langbord sammen med familien og spise. Der er ofte slik de gode samtalene oppstår, forteller Anne Torhild.
Mesteparten av dagen går likevel til norskundervisning og til å svare på alle mulige spørsmål innvandrerkvinnene måtte ha – om alt fra barnehage og skole til hvordan man skal klare å ta førerkort.
– VI HAR ET eget opplegg for dem som ønsker å ta lappen, der vi hjelper dem med teoridelen. For mange er det kjempeviktig å få muligheten til å kunne kjøre egen bil, sier Anne Torhild.
Mange av kvinnene har også med seg egne barn til Åpent Hus.
– Hos oss er alle velkomne. Vi gjør livet sammen. Her skal du kunne komme om du har en god eller en dårlig dag. Vi gleder oss når noen har bestått fagprøve, tatt lappen, fått baby eller har laget god mat som vi kan spise sammen. Her er vi som en stor familie, og det ser vi at mange setter pris på, sier Anne Torhild.