Gå til sideinnhold
Hjem / Bedriftsserie / Lærer å bli trygge på sjøen
To speidere ved kanohengeren AQ9I6757

Lærer å bli trygge på sjøen

For Anne Marie Knibe (17) og Torbjørn Try (15) handler sjøspeiding om læring, mestring og vennskap.

–Når du først begynner i sjøspeideren, så slutter du ikke. Miljøet er kjempebra, sier Anne Marie.

–Så er det veldig koselig å være på sjøen sammen med venner og kjente, legger Torbjørn til.

Sammen løfter de kanoen ned fra tilhengeren og bærer den mellom seg bort til brygga.

–På med redningsvesten, så er vi klarefor sjøsetting, smiler Torbjørn.

Banken støtter nye kanoer

1.Søgne Sjø Speidergruppe er samlet ved elvebredden på Torve. Her har de 90 sjøspeiderne sjøbod og brygge med to seilbåter av typen Maxi 77 sirlig fortøyd. I tillegg disponerer de en Colin Archer-skute og åtte VG-joller.

Kanoer på henger AQ9I6814

I dag skal sjøspeiderne ta i bruk åtte nye kanoer–innkjøpt med 75.000 kroner i støtte fra Søgne og Greipstad Sparebanks lokalbankfond.–Vi er fantastisk glade for denne gaven. Kanoene våre lånes og leies ut til skoleklasser, bursdagsfeiringer, familier og lokale lag og foreninger. Så dette gagner hele bygda, sier Geir Hamre, som er leder for sjøspeidergruppen i Søgne.

Planen er å bytte ut seks av de gamle kanoene, som for lengst har passert 25 år.

Alltid beredt i 48 år

-Kanoene blir flittig brukt, ikke minst av de yngste. Det er enkelt å komme seg på vannet, og du trenger ikke spesielle forkunnskaper, sier Hamre, som i tillegg til å være øverste leder er den som har vært med lengst i 1. Søgne Sjø Speidergruppe.

Senior Sjøspeider AQ9I6751

-Jeg begynte i 1976, så kan du regne selv hvor lenge jeg har vært her, ler 57-åringen, og retter litt på speidersjerfet

-Geir Hamre, øverste leder 1.Søgne Sjø Speidergruppe

–Vi har et helt unikt fellesskap og vennskap. Ikke bare her i gruppen. Vi er jo mye sammen med andre speidergrupper også. Blant annet treffes vi på kretsleir og landsleir. Når du ligger i telt eller båt, bor du trangt. Da blir du godt kjent, sier Hamre, som i sommer drar til Sør-Korea på World Scout Jamboree sammen med tre andre ledere fra gruppen.

Det er et godt og fellesskap i speidergruppen.

Utvikler mennesker

Han synes det er givende å lære bort ulike speiderknep og se de unge utvikle seg.

–Vi møtes en gang i uken. Ulike aktiviteter står på programmet. Vi knytter knuter, lager mat i naturen og lærer å bli trygge utenfor husets fire vegger. Som sjøspeider tilegner du deg dessuten det nødvendige som trengs for å kunne ferdes på sjøen, sier Hamre.

Formålet til Norges Speiderforbund er å utvikle mennesker til selvstendighet og til å ta aktivt ansvar i samfunnet.

Sikrer at kano er godt festet på henger AQ9I6759

–Speiderbevegelsen handler om å lære å lede og bli ledet, og vise medmenneskelighet og toleranse overfor andre. Hos oss er det ingen konkurranse eller kompetansekrav. Alle kan være med, sier Hamre.

Fra småspeider til rover

Speiderne er delt opp i ulike undergrupper–småspeidere, stifinnere, vandrere og rovere. Iden yngste gruppen er barn fra 2. til 4. klasse. Rover kan du være helt til du fyller 26 år. Da rykker du automatisk opp og blir leder.

–De fleste slutter når de drar for å studere. Men så blir de gjerne med som ledere igjen når de får egne barn i speideren, sier Hamre.

Vil bli speiderleder

Anne Marie og Torbjørn har lært mye allerede. Blant annet kan begge manøvrere Maxi 77-seilbåtene ut fra havna og inn igjen uten hjelp. Ingen av dem har planer om å slutte med det første. Tvert imot.

Setter kanoen på sjøen AQ9I6777 (1)

–Planen min er å bli speiderleder, sier Torbjørn, som nylig deltok på NM i speiding.

–Vi konkurrerte i pionering (lage byggverk og andre praktiske konstruksjoner av stokker og tau), førstehjelp og orientering. Vår gruppe ble nummer 33 av 112, forteller Torbjørn fornøyd.

Gi oss tilbakemelding