Gå til sideinnhold
Hjem / Bedriftsserie / – Dette er ingen tulleidrett

– Dette er ingen tulleidrett

På dugnad har lokale frisbeegolfere bygd en av Sørlandets fineste baner, og gjort skogen rundt Tinntjønn mer tilgjengelig for turgåere.

– Området her var veldig gjengrodd. Nå vrimler det av folk her, forteller Marius Jansen Grønvold entusiastisk.

Han er leder i Søgne Idrettslags frisbeegolfgruppe, som i løpet av to år har gått fra null til femti betalende, aktive medlemmer.

Vi møter flere av dem langt inn i tjukkeste skogen. Nærmere bestemt på hull åtte på Tinntjønn Frisbeegolfpark. Her arbeides det for fullt. Noen bygger trapp og drenerer, mens andre sager, rydder og monterer nye kurver.

– DETTE ER DEN fjerde dugnaden på under to måneder. Når vi nå snart er ferdige, vil banen ha 20 hull, sier Marius stolt.

Interessen for frisbeegolf når stadig nye høyder. Hver dag kommer det i snitt til 3,5 nye baner på verdensbasis. Størst er sporten i USA, der de beste utøverne tjener millioner av dollar som profesjonelle.

I Europa er det finnene som er lengst fremme. I de tusen sjøers land, kan du spille over 800 ulike steder. Til sammenlikning har vi rundt 300 baner i Norge.

– Prinsippet er det samme som i golf – treffe et mål på færrest mulig forsøk, sier Marius.

Vegard Bendiksen (t.v.) sammen med Marius Jansen Grønvold på vei inn i skogen med en ny trapp.
Vegard Bendiksen (t.v.) sammen med Marius Jansen Grønvold på vei inn i skogen med en ny trapp.

I FRISBEEGOLF er ballene byttet ut med discer. Hullene er erstattet med metallkurver med kjetting, men kalles likevel hull. Det er 18 hull på en full bane, som i golf. Og hullene er sortert etter samme parsystem med par tre, fire og fem – alt etter hvor lange de er.

Men skulle du være så heldig å treffe målet på første forsøk, får du «ace» – ikke «hole-in-one» som i golf.

– I golfmiljøet tas ikke frisbeegolf alltid på like stort alvor. Men det bør det bli slutt på. Dette er ikke en tulleidrett, sier Marius, og kaster av gårde en disc mot en kurv som står på en topp – cirka 70 meter lenger borte.

– ER DET ACE, er det ace, er det ace? Åhh, utbryter Marius, og tar seg til hodet i det discen treffer kurven og spretter ned på bakken.

– Nesten ace. Tror du må komme og filme litt oftere, fleiper han.

Frisbeegolf er ingen dyr idrett. Du trenger egentlig bare tre forskjellige discer – en driver, en midrangedisc og en putter. Hver disc koster rundt 200 kroner, og det er gratis å bruke banene.
– Det er kjedelig å gå her alene. Normalt spiller vi to, tre eller fire stykker sammen, sier Marius.

Bilde: Marius Jansen Grønvold vil gjerne ha flere medlemmer i Søgne ILs frisbeegolfgruppe.
Bilde: Marius Jansen Grønvold vil gjerne ha flere medlemmer i Søgne ILs frisbeegolfgruppe.

GJENNOMFØRER DU alle hullene på Tinntjønn Frisbeegolfpark, har du trasket over to kilometer i kupert skogsterreng. Men det er ikke bare frisbeegolferne som oppsøker området.

– Mange turgåere bruker stiene vi har laget. At vi har bidratt til å gjøre naturen her tilgjengelig for alle, var også et viktig poeng da vi startet, sier Marius.

Prosjektet med å bygge frisbeebane på Tinntjønn har blitt svært godt mottatt i lokalsamfunnet. For å kunne realisere planene, måtte en bruksavtale på plass med kommunen og en privat grunneier.

SØGNE OG GREIPSTAD Sparebank har bidratt med 60.000 kroner i støtte fra Lokalbankfondet.

– Bidraget fra banken har vært veldig viktig. Pengene har blant annet gått til å kjøpe materiell, kurv, teeskilt, kunstgress, bark og flis, samt gjøre banen bedre både for nybegynnere og de som trenger en utfordring. Det er liten tvil om banen er blant de aller fineste på Sørlandet, sier Marius, som håper at mange nå tar turen til Tinntjønn og prøver seg på noen kast.

– Vi ønsker nye medlemmer hjertelig velkommen. Hver torsdag møtes vi for å spille. Da er det bare å komme. Discer kan lånes, sier Marius.

Gi oss tilbakemelding