Phishing (fiske etter informasjon):
Svindlerne sender deg en e-post eller SMS, gjerne fra et kjent merkevarenavn for å skape troverdighet. Meldingsinnholdet er forlokkende og svindlerne spiller ofte på fristelser, nysgjerrighet eller frykt. Typisk innhold kan være at du har ubetalt porto, eller at du må oppdatere betalingsopplysningene dine for å hindre avslutning av et abonnement eller en konto.
Formålet til svindleren er er å få deg til å trykke på en lenke. Trykker du på lenken ledes du til en nettside som svindlerne har kontroll på. Dette kan være en kopi av en velkjent nettside hvor du blir bedt om å skrive inn brukernavn, passord og kortinformasjon. Gjør du det, får svindlerne kontroll på opplysningene dine, og kan misbruke disse.
Svindlere kan også utgi seg for å være fra banken for å få deg til å gi fra deg BankID på en falsk nettside som ligner bankens.
Misbruk av norske numre:
Svindlerne kan enkelt utgi seg for å ringe fra et hvilket som helst telefonnummer. Ofte benytter de norske mobilnumre og fastnettnumre for å skape troverdighet, og få oss til å besvare.
Svindlerne vil typisk presentere seg som medarbeidere i Microsoft eller en annen teknisk support. Deretter vil de si du har et alvorlig problem med PC-en din, og at de kan fikse det. Målet er å få deg til å røpe informasjon de kan misbruke, eller de vil sende deg en lenke som de vil du skal trykke på. Trykker du på lenken får svindlerne kontroll over PC-en din, og vil stenge deg ute. De presser deg deretter for penger mot at de skal gjenåpne.
Investeringsbedrageri:
Det finnes mange falske annonser som misbruker navn og bilde til kjente personer som deler et investeringstips, etterfulgt av en påstand om at banken din ikke vil at du skal kjenne til denne smarte måten å investere på.
Det er enkelt å sette inn beløp, og om du ikke klarer det selv, blir du kontaktet av hyggelige personer som hjelper deg. Disse later som de bryr seg om deg og innbyr til tillit. Det de egentlig gjør, er å få deg til å overføre pengene dine til falske investeringer – slik at du aldri får dem igjen. De kan også spørre om passordene dine, eller få deg til å laste ned et program som gjør at de får kontroll over PC-en din.
Selv om de fremstår som høflige, har svindlerne ondsinnede motiver. Her er det er bare å legge på røret.
Kjærlighetssvindel eller noen som er i nød:
Dette er en kynisk form for bedrageri som spiller på menneskers ønske om å bli likt eller elsket. De spiller også på folks ønske om å hjelpe andre. Svindleren påstår for eksempel at han er NATO soldat som trenger penger for å komme hjem. Her bruker svindlerne tid på å bygge opp tillitt og det kan være vanskelig å avsløre hensikten bak. Til slutt vil de be om penger. Hvis du er i tvil, rådfør deg med noen du stoler på. Har du blitt avstandsforelsket og avtalt å treffes? Skjer det noe rett i forkant av dette? Gjentar historien seg? Hvis svaret er «ja» på noen av disse spørsmålene, er du trolig i ferd med å bli svindlet.
Tapt anrop fra utenlandsk nummer:
Du får et tapt anrop fra et utenlandsk nummer. Svindlerne vil du skal ringe tilbake til dyre utenlandske numre. Hvis du ikke forventer en samtale fra utlandet, trenger du ikke ringe tilbake.