Gå til sideinnhold
Logg inn
Publisert:

Det finnes tre måter de kriminelle kan kompromittere bedriftens/foreningens/idrettslagets e-post:

  • De kan forfalske e-postadresse til å likne på adresser tilknyttet bedriften/foreningen/idrettslaget
  • De kan bruke phishing (Phishing er forsøk på nettsvindel der svindlerne utgir seg for å være noen andre, og gjennom e-post lokker mottakeren til å legge igjen sensitiv informasjon på en nettside) for å skaffe seg tilgang til en e-postkonto
  • De kan sende en programvare som installeres på e-postserveren, slik at de får tilgang til all e-post hos en bedrift/forening/idrettslag

Disse 6 røde flaggene skal man se etter:

  1. Forventer dere en slik e-post, og er det vanlig at en direktør/daglig leder sender slike betalingsinstruksjoner?
  2. Er e-postadressen korrekt? Svindlerne kan lage adresser som ser nærmest identisk ut som direktørens ved å bytte ut bokstaver/tall som ligner på hverandre. Direktørens e-post kan også være hacket.
  3. Haster det?
  4. Inneholder e-poster lenker til ukjente nettsider, eller er det noe annet som ser rart ut?
  5. Lokkes eller trues det med noe?
  6. Er det noe som helst som skurrer for mottaker at e-posten er det viktig at de følger dette opp, enten ved å ringe avsender direkte, eller diskutere med kolleger/andre i bedriften/styret. Det er sjeldent en betaling haster så mye at den ikke kan vente 10 minutter for en skikkelig bekreftelse
Til toppen